Publicat el

SOJA TEXTURITZADA

Tenda productes naturals ecològics Cardedeu

Parlarem de la soja texturitzada pels vegans o simplement pels que vulguin reduir el consum de carn…

QUÈ ÉS LA SOJA TEXTURITZADA?

La proteïna texturitzada de soja, és una proteïna vegetal que s’obté a base de farina o concentrat de soja de la qual s’extreu la proteïna i posteriorment se li dóna textura. Per tant, resulta un substitutiu d’una ració de proteïna per a aquells que no consumeixen o han reduït el consum de proteïna animal (carn, peix, marisc o ou).

A escala nutricional la soja texturitzada té un alt contingut en proteïnes (100 g de soja texturitzada aporta 20-21 g de proteïna) i es baixa en greixos. Una ració de soja texturitzada podria ser de 35-40 g en cru. Tot dependrà de les necessitats de cada persona.

Es troba en el mercat amb diferents formes i grandàries. Les més comunes són la soja texturitzada fina, soja texturitzada gruixuda i filets de soja texturitzada.

Es coneix com la «carn picada vegana». Per mi, és una de les proteïnes vegetals més versàtils que hi ha per cuinar i incloure en els nostres plats. Pots cuinar-la tipus «carn picada» saltada amb verdures, tipus salsa bolonyesa, com farcit de molts plats (albergínies o carbassó farcits…). A més és una que més sabor pot arribar a tenir. Us animo que la proveu. Us agradarà!

CONSELLS PER CUINAR-LA

Per al seu consum, primer cal hidratar-la, ja que ve seca i deshidratada. La hidratació millorarà la seva digestibilitat i textura. Pot hidratar-se amb aigua o un brou de verdures, 2,5 vegades el pes de la proteïna de soja. Pots afegir al líquid, salsa de soia o espècies.

Necessita 20-30 minuts per a hidratar. Una vegada hidratada, escorre l’aigua sobrant per a utilitzar-la.

Pots hidratar-la amb aigua sola o amb un brou; brou de verdures sobrant d’un puré, brou de verdures amb salsa de soja, espècies… Etc. Com més sabor tingui aquest brou més sabor tindrà la soja texturitzada. Sigueu generosos amb les espècies! Per a mi són clau. No t’oblidis del comí! Però també curri, cúrcuma, pebre negre, julivert…

Utilitzar preferiblement aigua o un brou calent, ja que s’hidrata molt més ràpid. El temps dependrà de la mena de soja.

La soja texturitzada fina pot estar en 10 minuts a diferència de la gruixuda que pot arribar a necessitar fins a 30. El meu consell? Mínim uns 15-20 minuts.

Després de bullir-la podeu deixar que es vagi fent a foc lent, uns 20-25 minuts, amb una salsa de verdures tipus bolonyesa o samfaina perquè agafi més sabor.

És molt versàtil pel que us animo que cuineu soia per a més d’un dia i la guardeu en un tupper ben tancat en la nevera. Us pot durar de 3 a 4 dies perfectament.

Es pot bullir en lloc de remullar, accelerarà molt més el procés i ens deixarà una soja texturitzada precuita amb una millor textura, especialment en les soges texturitzades gruixudes. Serà més sucosa i fibrosa que esponjosa, ja que no sols proporciona aigua, sinó també calor.

Us aconsello escórrer l’excés d’aigua amb un colador. Si rebregueu massa la soja, com una esponja, perdrà molta aigua.

Quanta aigua es necessita per a hidratar-la? Una mica més del doble d’aigua que de soja texturitzada, i una mica més si la bulliràs, tenint en compte l’aigua que s’absorbeix i el que s’evapora.

COM LA PODEU COMBINAR?

Com ja he comentat és molt versàtil, queda molt bé amb tot i per això us donaré les formes en les quals més m’agrada consumir-les a mi.

Tipus “salsa bolonyesa”, amb una salsa de tomàquet natural combinada amb espaguetis o verdures. Primer l’heu d’hidratar i després deixeu que es vagi fent durant uns 20-30 minuts a foc lent són la salsa de tomàquet i qualsevol verdura que vulgueu afegir. És en aquest moment on podeu afegir espècies com comí, julivert, all en pols, ceba en pols, curri o cúrcuma. Queda boníssim!

Soia texturitzada a la taronja

Després d’hidratar-la, heu de barrejar-la amb una salsa elaborada amb el suc d’una taronja espremuda, salsa de soja i julivert. Després deixeu que es vagi fent a foc lent també.

A la nostre botiga la trobareu en formats de 200 gr.