Publicat el

Quanta aigua té la síndria?

Saps quanta aigua té la síndria? Té un 93% d’aigua. La síndria és la fruita d’estiu amb més propietats hidratants. Conté vitamines i antioxidants que ens ajuden a fer front a l’envelliment i en la prevenció de les malalties associades.

IMG-20220621-WA0005.jpg

Aquesta fruita de textura aquosa, porosa i molt sucosa és refrescant i té un deliciós gust dolç. Amb la síndria es menja, es beu i es renta la cara, ja que es tracta de la fruita que té més aigua (un 93%). A la nostra tenda ecològica de productes naturals tenim síndries eco.

La síndria apareix per primera vegada com a planta cultivada a Egipte fa uns 5.000 anys. Fou precisament al llarg de tots els marges del riu Nil on es van cultivar a l’antiguitat. Al segle X es van introduir a la Xina, on han arribat a tenir una popularitat tan gran que fins i tot avui és costum regalar síndries amb motiu de celebracions importants, per agrair la invitació a l’amfitrió o amfitriona d’un àpat o per desitjar una ràpida recuperació a les persones convalescents.

Propietats nutricionals de la síndria

El contingut elevat en aigua de la síndria li confereix propietats hidratants, fins al punt que dos talls de síndria equivalen a un got d’aigua. L’aportament calòric és molt baix (30 kcal per cada 100 grams de fruita) i conté pocs hidrats de carboni i quasi zero greixos.

En canvi, la síndria és rica en:

 • Vitamina A (en forma de betacarotè): és un pigment groc-ataronjat que queda emmascarat per una altre de color vermell (el licopè) que li dóna aquest to tan característic. La vitamina A és necessària per al bon estat de la retina. Ajuda a formar i mantenir la pell, el cabell i les mucoses. És necessària per al creixement dels ossos, de les dents i la reproducció.
 • Vitamina C: conté quantitats significatives de vitamina C (9 mg per 100 grams). Aquesta vitamina és essencial per al bon funcionament del nostre organisme, perquè intervé en moltes reaccions metabòliques. A més, com que s’elimina per l’orina (és soluble en aigua) convé ingerir aliments que en continguin diàriament.
 • Vitamines del grup B: hi destaca la B6 (Piridoxina) que intervé en els processos d’aprofitament dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes. Facilita l’alliberació del magatzem de sucres del fetge i dels músculs, i és essencial per a la regulació del sistema nerviós central.
 • Manganès: necessari en l’activació de molts processos cel·lulars. Juga un paper molt important en la fabricació de proteïnes i d’àcids grassos.
 • Potassi: és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. A més, el potassi col·labora en l’equilibri d’aigua dins i fora de les cèl·lules.Maduixes

Efectes sobre l’organisme de la síndria

La síndria té efectes beneficiosos notables, sempre que es tracti de fruita de temporada, de producció local i madurada al sol.

 • Efecte diürètic i depuratiu: A causa del seu contingut elevat en aigua, augmenta la producció d’orina, cosa que s’indica en cas d’àcid úric elevat, hipertensió i malalties amb retenció de líquids. Resulta interessant menjar un bon tall de síndria al cap d’unes hores d’haver fet un àpat excessiu, ja que ens ajudarà a eliminar les substàncies de rebuig per l’orina.
 • Efecte protector del licopè davant del càncer i els problemes de cor: El licopè està contingut en el pigment roig que dóna el color tan característic a la síndria. Es tracta d’una substància que actua protegint les cèl·lules dels radicals lliures responsables de les malalties cardiovasculars, de l’envelliment i del càncer. Es desconeixen les bases biològiques ni fisicoquímiques precises d’aquesta propietat, però sembla ser que un gran nombre de processos cancerígens degeneratius estan associats als danys genètics ocasionats pels radicals lliures (òxid i peròxid) que el licopè sembla neutralitzar reduint el risc de determinats tipus de càncer, en especial el de pròstata, però també el de pàncrees, pulmó i còlon. Fins fa poc, es considerava que el tomàquet era l’aliment amb més licopè però la síndria està en condicions de competir-hi.
 • Conté una substància que és clau en la divisió cel·lular: La síndria és una font excel·lent de l’aminoàcid citrul·lina i el nostre organisme el transforma en un dels aminoàcids essencials durant l’etapa de creixement, l’arginina. Aquesta té un paper clau en la divisió de cèl·lules, la cura de ferides i l’eliminació de l’amoníac del cos. Actualment s’està avaluant l’ús de l’arginina en els tractaments per a la hipertensió arterial, els nivell elevats de glucosa i determinades complicacions vasculars.

Canvis vitals sobre l’organisme de la síndria

Segons la medicina tradicional xinesa, la síndria és un aliment de naturalesa tèrmica que tendeix a refredar i, per tant, només és apropiada en el moment més càlid de l’any.

El seu sabor és dolç i el seu efecte és el d’eliminar la calor, incloent-hi els problemes que se’n deriven a l’estiu: influeix al cor, a la bufeta i a l’estómac. Reconstitueix els fluids del cos, és diürètica, hidrata els intestins.

S’utilitza per satisfer o saciar la set, per a les dificultats en orinar, els edemes, les petites ulceracions molestes a la boca o als llavis (panses i aftes), les inflamacions renals i els problemes del sistema urinari com ara nefritis i uretritis.

Contraindicacions en el consum de síndria

Com a precaució, en aquest tipus de medicina es recomana que no en prenguin les persones amb digestió deficient, anèmia, els que pateixen d’incontinència urinària o els que orinen excessivament.

Beneficis de les llavors de la síndria:

Amb les llavors seques es fa una infusió. Les llavors fresques poden menjar-se si es masteguen molt bé.

 • – Són beneficioses pels ronyons i actuen com a diürètic.
 • – Contenen cucurbocitrina, un compost que produeix dilatació capil·lar i regula la pressió arterial alta.
 • – Són un remei per a l’estrenyiment.

Beneficis de la closca de la síndria:

És rica en silici i la closca externa té un contingut elevat en clorofil·la. Per extreure’n les propietats cal:

Posar-la en aigua calenta i deixar-la coure a foc lent durant 20 minuts. S’obté un te molt antioxidant però de gust difícil. En aquest cas és imprescindible que la síndria sigui ecològica.

FB_IMG_1559325233257.jpg

Si vols saber com es talla la síndria, mira’t aquest video.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.