Publicat el

Propietats i beneficis dels calçots

Saps quins són les propietats i beneficis dels calçots? Sabies que els calçots tenen efectes depuratius sobre el sistema digestiu i renal? A més, aporta vitamines i minerals interessants durant l’hivern.

El calçot és un aliment amb propietats terapèutiques remarcables que tot seguit descobrirem.

El calçot és cadascun dels brots d’una ceba blanca que ha estat replantada. Aquests brots, a mesura que van creixent, es van “calçant” (d’aquí l’origen de la paraula), que vol dir que es tapen els costats de terra per blanquejar-ne la base, que és la part comestible. Això provoca que la part enterrada sigui molt tendra i d’un gust i dolçor característica.

Plantación de Calçots

Propietats nutricionals del calçot

Proporciona un aport energètic molt baix, només 35 kcal per 100 g. Es tracta d’un aliment molt ric en aigua i fibra.

  • Vitamines
    • Vitamina C: El calçot conté una quantitat moderada de vitamina C. El problema és que en el cas d’allargar les coccions més enllà dels 15–20 minuts o de fer-ho amb temperatures altes, la majoria d’aquesta vitamina desapareix.
    • Vitamina B9 o àcid fòlic: Intervé en la producció de glòbuls vermells, en la formació del material genètic i en els anticossos del sistema immunitari. La vitamina B9 es troba principalment en les fulles verdes, que normalment són les que es descarten.
  •  Minerals
    • Potassi: El calçot és ric en potassi i pobre en sodi, per tant, és bastant diürètic.El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. Aquest fet el fa especialment interessant per a les persones esportistes.
    • Fòsfor: Es tracta del segon mineral en quantitat al nostre cos i el trobem en totes les cèl·lules. Té una funció essencial en el bon funcionament del sistema nerviós.

Principals beneficis per a la salut.

– Antioxidants: El calçot té efectes antioxidants: pel seu contingut en flavonoides i polifenols, unes substàncies que contraresten l’efecte dels radicals lliures.

– Antisèptics i detox: La seva riquesa en sulfurs (derivats del sofre) ens purifica, perquè elimina els metalls pesants i els paràsits, i ajuda a millorar el metabolisme de les proteïnes i els aminoàcids.

– Antibiòtics naturals: També netegen les artèries i retarden el creixement de virus, fongs, bacteris i altres organismes patògens que proliferen quan la dieta no està ben equilibrada o ens veiem exposats a situacions difícils, com acostuma a passar durant l’hivern. És per aquesta raó els calçots es consideren antibiòtics naturals.

– Milloren la circulació sanguínea: Els components del sofre dels calçots milloren la circulació sanguínia, fins al punt que es fan servir per millorar malalties com la hipertensió, l’arteriosclerosi, l’angina de pit i altres relacionades amb la mala circulació.

El calçot té un efecte dilatador de l’intestí i, per tant, convé no abusar-ne en una sola menjada. De fet, els grams per ració recomanats són aproximadament 250, que equivalen a 10–15 unitats. Si en mengem en excés o, sobretot, si els combinem amb molta salsa, ens resultaran molt difícils de pair i pot ser que tinguem malestar intestinal (flatulències, punxades, etc.).

Els calçots a la cuina

Els calçots s’acostumen a rostir a la graella amb foc viu de sarment i amanir-los amb salsa de calçots. A Catalunya hi ha la tradició de la calçotada, en què el consum dels calçots es fa a l’aire lliure, s’acompanya de vi, carns a la brasa i en un ambient de celebració.

El calçot també es pot tractar a la cuina com ho faríem amb la ceba o el porro. Així el podem utilitzar de base per als saltats de verdures, el podem posar al sofregit de l’arròs, afegir-lo a una truita, etc.Per el seu contingut alt en aigua, al calçot  li convenen coccions curtes i suaus que en potenciïn el sabor dolç i la textura tendra.

Video de com es fan els calçots a la brasa, la salsa romesco i l’all i oli.


Comprar Calçots


Comprar Salsa Romesco

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.