Publicat el

Propietats de les faves

Sabeu que es temps de Faves??????

A mig camí entre els llegums i les verdures, les faves presenten les propietats de totes dues i es converteixen en un aliment molt saludable per a introduir en el menú diari.

Quan les temperatures són fredes ve de gust molt menjar una favada asturiana, faves a la catalana (amb cansalada i botifarra) o amb pernil. Però també és possible cuinar-les en forma d’amanides, saltats o truites.

 
  • Les faves: una de la llegums més antigues

La planta de les faves pertany a la família de les lleguminoses. Això significa que s’integra en el mateix grup que els llegums, com els cigrons o les llenties. Aquest seriosa el cas de les llavors seques que es poden trobar fora de temporada.

No obstant això, les faves fresques són semblants als pèsols i a nivell nutricional s’assemblen més a les verdures que als llegums. A més, són tendres i és possible consumir-les crues, ja que la seva textura és suau. A l’hora de cuinar no és necessari un procés de remullo previ.

Aquest fet també condiciona els seus valors nutricionals i l’aportació de macronutrients. És més, tampoc tenen res a envejar als saludables llegums, perquè en elles es troben valuosos components que els donen propietats beneficioses per a la salut.

  • Propietats i avantatges per a la salut de les faves

Encara que són llavors d’una grandària més aviat petita, presenten una bona concentració de nutrients, com a proteïnes, fibra, folatos, fòsfor, magnesi, ferro i coure. És gràcies a ells que la seva introducció en el marc d’una dieta saludable comporta alguns efectes positius.

 Prevenció d’anèmia

Un dels minerals que aporten en quantitat moderada és el ferro. Aquest és necessari en la producció d’hemoglobina, que al seu torn és l’encarregada de transportar l’oxigen a totes les cèl·lules de l’organisme.

Uns nivells baixos de ferro poden conduir a anèmia, els símptomes de la qual són feblesa, fatiga i dificultat per a respirar.

Això és d’especial interès per a aquelles dones amb menstruació abundant i per a persones que segueixen dietes veganes. Amb les faves augmenten la varietat d’aliments amb ferro, el que s’absorbeix millor en presència de vitamina C.

Les faves i les seves propietats per a la salut cardiovascular

Cada vegada és més clar que una dieta amb abundants vegetals i fruites és una de les claus per a protegir-se de les malalties del cor.

Reduir el colesterol LDL en sang és un dels objectius i l’evidència científica mostra que això pot aconseguir-se amb la presència de fibra soluble en l’alimentació.

En un estudi de l’Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, publicat en la revista Arxivis of Internal Medicine, es va observar que les persones amb una ingesta més alta de fibra presentaven una menor mortalitat. I no sols eren més longeves, sinó que també reduïen el seu risc de malaltia cardiovascular, infecciosa i respiratòria.

Prevenció dels defectes del tub neural

Com a aliment ric en folatos, les faves poden ser presents de forma regular en la dieta de les dones embarassades. El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties assenyala que elles haurien de prendre 400 micrograms d’àcid fòlic juntament amb una dieta abundant en folatos. Aquest nutrient ajuda a prevenir defectes del tub neural que es poden traduir en malalties greus per als bebès, com anencefalia o espina bífida.

Aliades en la pèrdua de pes

A nivell nutricional, les faves aporten una quantitat moderada de caloriesSón lleugeres gràcies a la presència d’aigua i un baix percentatge de greixos. A més, la quantitat de proteïnes i fibra per ració és elevat en comparació amb la gran majoria de verdures.

Això fa que siguin una bona elecció per a aquelles persones que desitgen baixar de pes i segueixen dietes d’aprimament. L’evidència científica recent ha descobert que una major ingesta de proteïnes augmenta la termogénesis i la sacietat.

A més, també s’ha relacionat amb una menor ingesta energètica posterior. Els mateix succeeix amb la fibra, preferentment la que es troba present de manera natural en els aliments i no via suplements.

Problemes digestius millorats amb les propietats de les faves

La fibra soluble que contenen les faves li atorga encara més efectes positius. D’una banda, augmenta el volum de la femta i facilita el seu pas al llarg de l’intestí i el còlon. La seva presència disminueix el risc de patir hemorroides i diverticles.

Més encara, aquest component és l’aliment dels bacteris intestinals i permet el seu desenvolupament en número i varietat. Com a conseqüència, millora la resposta als agents patògens i l’estat de la mucosa i les cèl·lules del còlon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.