Publicat el

MALVÍ (Malvavisco), què és, propietats i beneficis

Tenda productes naturals ecològics Cardedeu

El Malví és una planta que té moltes propietats medicinals

El Malví és una planta que té moltes propietats medicinals, concretament l’arrel de Malví, s’utilitza des de fa molts anys, però no és molt habitual que es conegui com s’utilitza.

Aquesta planta, per les seves àmplies aplicacions medicinals, no falta mai en les guies i formulacions de fitoteràpia. El malví s’ha convertit en una herba important en la medicina aiurvèdica i les pràctiques de curació Unani, que utilitzen moltes plantes diferents per a augmentar la immunitat i prevenir la malaltia.

En aquest post tractarem els beneficis i propietats del malví.

Què és el malví?

El Malví és una planta originària d’Àfrica i algunes zones d’Europa, creix en ambients humits, en zones fluvials o prop de la mar i s’ha utilitzat des de fa molts segles.

El malví és una planta de color rosa clar de fins a 2 metres d’alt que està recoberta de vellositat, té fulles triangular ovals i flors penjants.

De la planta es cullen les fulles i les flors. Tota la planta és rica en mucílags, però és en l’arrel on es concentra el seu major potencial curatiu i trobem a més arabina, pectina, flavonoides i àcids fenòlics.

Van ser els grecs i els egipcis els qui van introduir l’arrel de malví (Althaea officinalis) en la seva medicina tradicional. Fa més de 2.800 anys, ja en la «Ilíada» d’Homer es fa referència a la planta de malví com una “herba relliscosa” que s’utilitzava per a tractar la tos, la congestió i els mals de coll.

Avui dia es continua emprant aquesta planta amb els mateixos fins; reduir inflamació, alleujament de mocs i matar els bacteris de manera natural, ja que els seus actius són molt eficaços.

El seu nom genèric d’Althaea deriva del terme grec Altho, per sanar, i el nom de la família a la qual pertany, les malvàcies, malake en grec, fa referència a aquesta mateixa capacitat reparadora.

Propietats del Malví 

De les arrels i les fulles de la planta Malví s’extreuen compostos que després s’afegeixen als suplements o tes. Les fulles també són comestibles i aporten molts beneficis.

El benefici més destacat del Malví es deu al fet que és un «mucílag» natural, és a dir, combinat amb aigua s’infla i actua com una mena de fibra tova i permet formar un revestiment protector i gruix al voltant de les membranes.

Els ingredients actius dins de l’arrel del Malví que fan que sigui un mucílag eficaç i suplement medicinal inclouen:

– Polisacàrids com la pectina (un tipus de fibra)

– Uns certs aminoàcids (com l’asparagina)

– Antioxidants flavonoides

– Diversos compostos antivirals, antibacterians i antimucilaginosos, com ara cumarina, kaempferol, àcids fenòlics, quercetina i tanins.

Aquests compostos ajuden a reduir els símptomes com a dolor i inflor dins dels conductes nasals, les membranes mucoses que alineen el tracte respiratori i el revestiment del sistema digestiu. S’ha demostrat que el malcoix té efectes estimulants sobre la viabilitat cel·lular i la proliferació de cèl·lules epitelials, la qual cosa li permet formar una capa bioadhesiva en la superfície cel·lular de la pell i dins del sistema digestiu.

El Malví és capaç de millorar les infeccions de la gola i la pell pel seu efecte calmant sobre els teixits inflamats, les seves propietats antibacterianes i, a més, ajuda a protegir les membranes mucoses de tot el cos, al mateix temps enforteix el revestiment intestinal i evita la permeabilitat.

Alleuja els símptomes de trastorns digestius inflamats, ja que durant tot el trànsit digestiu no perd propietats.
Segons alguns estudis els antioxidants que posseeix el Malví, com els flavonoides permeten ajudar a prevenir la formació de mal oxidatiu que condueix a malalties cròniques, incloent-hi el creixement de tumors cancerosos i trastorns inflamatoris. Protegeix les cèl·lules sanes a través d’una combinació de mecanismes, incloent-hi: la formació d’adhesions cel·lulars, afectant el creixement de les cèl·lules i la matriu extracel·lular, el control de l’alliberament de citocines i la destrucció de cèl·lules nocives.

Beneficis del Malví

Aquests són els principals beneficis del malví:

– TOS I REFREDATS

Per a mals de coll, tos o refredat, l’arrel de malví es pot prendre per via oral per a reduir el dolor, la inflor i la congestió. Destaca per les seves propietats anti tussives cosa que li permeten disminuir la irritació de la gola, reduir la inflor en els ganglis limfàtics, accelerar el temps de curació i reduir la tos seca. Per aquesta raó l’extracte de malví s’afegeix a molts xarops per a la tos i pastilles per a la gola i és un remei natural contra la tos més eficaç.

El malví com a remei per a la tos i els problemes en les vies respiratòries és molt eficaç per les seves propietats expectorants. N’hi ha prou amb consumir la seva arrel en decocció per a acabar amb la tos i la flegma

Segons dades, es considera que ajuda a evitar l’impuls de tossir i ajuda a produir més saliva evitant així la sequedat de boca.

El malví és a més especialment eficaç per a fer front un refredat o la grip quan es combina amb altres herbes antiinflamatòries i antibacterianes i olis essencials per al mal de coll, com l’om relliscós, la llimona, mirra, orenga, xiprer i olis essencials d’encens. Quan es combinen, aquests actuen sobre malaltia (incloent-hi bacteris) i abriguen la gola per a alleujar el malestar.

– INFECCIONS BACTERIANES

Per a amigdalitis, bronquitis, tracte urinari o infecció respiratòria si es pren l’arrel de malví ajuda a accelerar el procés de curació i, de manera natural, mata els bacteris que poden causar diverses malalties.

Una vegada ingerit, ajuda a augmentar la secreció d’orina, la qual cosa millora la capacitat del cos per a treure els bacteris fora del tracte urinari. Aquesta és la raó per la qual també es recomana per al tractament dels símptomes de càlculs renals.

– REPARA EL REVESTIMENT DE L’INTESTÍ

El malví ajuda a restaurar el revestiment intestinal formant una capa protectora al voltant de petites unions. A més, sembla ser beneficiós per a les persones que sofreixen d’altres formes de malalties inflamatòries intestinals, incloent-hi la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn.

Ja sigui per a casos de malaltia de bufeta o restrenyiment, les fulles de malví, preparades en infusió i beguda temperada, són un excel·lent remei natural per a aquestes malalties.

– REDUEIX ELS DOLORS DIGESTIUS

Per a dolors digestius es pot prendre malví per a ajudar a baixar o prevenir la cremor d’estómac, així com els símptomes de restrenyiment, úlcera de l’estómac, diarrea… El malví recobreix l’interior de l’estómac i evita que l’àcid causi molèsties.

Per a la majoria de formes d’indigestió, el te de malví proporciona un efecte calmant sense causar efectes secundaris.

– CURA PROBLEMES DE LA PELL

L’aplicació de l’arrel de malví en forma de cataplasma és molt útil per a sanar cremades i tota mena de ferides, mentre que les flors en infusió o picades redueixen la inflamació en aplicar-se sobre la zona afectada.

Calma el sistema nerviós de la pell, el malví té propietats antiirritants i és fins i tot ben tolerat per aquells amb al·lèrgies i pell hipersensible.

El Malví es pot aplicar directament en la pell per a tractar picades, ferides, pell seca, descamació, cremades, etc. Les arrels d’aquesta planta redueixen l’inflor i mata els bacteris i és una substància que s’afegeix als productes convencionals de cura de la pell.

– REDUEIX LA RETENCIÓ DE LÍQUIDS

El malví sembla que ajuda a augmentar la micció, i per tant pot tenir efectes diürètics i servir per a disminuir la retenció de líquids, edema i estómac inflat.

I com sempre a la nostra botiga online trobaràs el millor MALVÍ  amb totes les seves propietats